Deuteriul în Natură
C
ontinutul de deuteriu al apelor superficiale din zona noastra climatica este de 150 ppm, cu o fluctuatie minima; al precipitatiilor din zona ecuatoriala de 155 ppm; iar al apelor din partea nordica a Canadei, din interiorul continentului, de 135-140 ppm. Cantitatea de deuteriu din apa variaza in functie de latitudine, dar si de altitudine (are o valoare de 150 ppm la nivelul marii si de circa 130 ppm la o inaltime de 2.000 de metri). Cantitatea de deuteriu masurata in apa dintr-o anumita zona geografica este direct proportionala cu concentratia de deuteriu din organismele care traiesc in zona respectiva.
Concentratia de deuteriu din organismul unui adult este de circa 12-14 mmol/l. Cu toate ca nu pare mult, comparand aceasta cantitate cu masa altor elemente vitale, se observa ca deuteriul este prezent in sange intr-o cantitate de sase ori mai mare decat calciul si de zece ori mai mare decat magneziul.
Proprietățile DeuteriuluiDeuteriului poate avea efecte izotopice kinetice diferite decat hidrogenul, iar proprietatile fizice si chimice ale compusilor deuteriului difera de cele ale compusilor hidrogenului. De exemplu, D2O (apa grea) este mai vascoasa si mai grea decat H2O (apa normala).
Apa grea este cu aproximativ 10% mai densa decat apa normala, indeajuns … Citeste mai mult