Proprietățile Deuteriului
Deuteriului poate avea efecte izotopice kinetice diferite decat hidrogenul, iar proprietatile fizice si chimice ale compusilor deuteriului difera de cele ale compusilor hidrogenului. De exemplu, D2O (apa grea) este mai vascoasa si mai grea decat H2O (apa normala).
Apa grea este cu aproximativ 10% mai densa decat apa normala, indeajuns pentru ca gheata formata din apa grea sa se scufunde in apa normala.
Diferentele in energiile de legatura si lungimile compusilor izotopilor hidrogenului greu sunt mai mari decat diferentele izotopice pentru orice alt element. Legaturile intre deuteriu si tritiu sunt mai puternice decat cele cu hidrogenul normal, aceste diferente fiind deajuns sa produca schimbari semnificative in reactiile biologice.
Astfel, apa grea este toxica pentru organismele eucariote. La o inlocuire de 25% a apei din organism cu apa grea, apar probleme de diviziune celulara si de reproducere, iar o inlocuire in proportie de 50% cauzeaza moartea.
Utilizările DeuteriuluiDeuteriul este cunoscut si ca hidrogenul greu, din cauza masei moleculare mai mari. Din combinatia deuteriului cu oxigenul rezulta apa grea (D2O), care in cantitati crescute are efecte biologice negative.
Apa grea a fost produsa pentru prima data in 1932, la cateva luni dupa descoperirea deuteriului. Odata cu descoperirea fisiunii nucleare … Citeste mai mult