Ce este Deuteriul?

Deuteriul este unul din cei doi izotopi stabili ai hidrogenului. Nucleul celor mai mulți atomi de hidrogen din natura conține un proton (simbol chimic: 1H), însa nucleul unor atomi de hidrogen mai poate conține și un proton și un neutron sau un proton și doi neutroni. În primul caz, acesta se numește deuteriu (simbol chimic: 2H sau D), iar în al doilea – tritiu (simbol chimic: 3H sau T).

Abundența deuteriului în apa de pe Terra este de aproximativ un atom de deuteriu la 6.400 atomi de hidrogen (156.25 parti per million), sau 0.0156%. Această concentrație de deuteriu se modifică foarte puțin de la o apă naturală la alta.

Concentrația de deuteriudin organismul unui adult este de circa 120-140 ppm (parti per million). Cu toate că nu pare mult, dacă comparăm această cantitate cu masa altor elemente vitale aflate în sange, se observa că deuteriul este prezent într-o cantitate de sașe ori mai mare decât calciul și de zece ori mai mare decât magneziul.

Continutul de deuteriu al apelorContinutul de deuteriu al apelor superficiale din zona noastra climatica este de 150 ppm, cu o fluctuatie minima; al precipitatiilor din zona ecuatoriala de 155 ppm; iar al apelor din partea nordica a Canadei, din interiorul continentului, de 135-140 ppm. Cantitatea de deuteriu din apa variaza … Citeste mai mult

x

Cookie-uri: